Farní list – prosinec 2012

V letošním vánočním vydání Farního listu, který právě vychází, najdete mimo jiné rozhovor s vedoucí naší scholy, Petrou Obšelovou. V souvislosti s historicky první přímou volbou Prezidenta republiky zabrousíme do dějin osobností, které stály v čele našeho státu od r. 1918. Úvodník otce Tomáše nazvaný Světlo z betléma můžete číst přímo v tomto příspěvku.

Světlo z betléma

Vážení čtenáři, ve chvíli, kdy dostáváte do rukou tento list, rozplývají se již do ztracena obavy a očekávání těch, kdo v návaznosti na astronomický kalendář starých Mayů předpovídali letos konec světa, či alespoň nějaký nepřehlédnutelný přechod do nové etapy dějin lidstva. Místo toho k nám přicházejí důvěrně známé křesťanské svátky, které jsou po staletí zdrojem životního optimismu pro všechny lidi dobré vůle. Spolu s pastýři a mudrci vítáme opět po roce na svět božské Dítě, které před našima očima odpočívá v náručí Panny Marie. V pozadí tiše stojí bdělá postava Josefova. Pozorný a rozjímavý pohled na tento obraz působí podivuhodné věci. Navzdory mnoha problémům se před betlémem znovu spojují pevným stiskem ruce manželů, rodiče i děti naplňuje hluboká radost ze života a každý člověk se učí dívat do budoucnosti s důvěrou. Je-li Bůh s námi, kdo proti nám? Zastavení u jesliček může ale v duši člověka rozeznít i jiné struny. Snadno sem dokonce může skanout i horká slza, aby s plachostí skropila voňavé jehličí. To, když se například ozve bezradnost manželů, kterým se příliš dlouho nedaří početí potomka, nebo naopak rozrušení těch, kteří vidí přicházet život, na jehož přijetí nejsou připraveni. O Vánocích velmi tíží také osamělost mužů a žen, jejichž rodina se rozpadla, nebo ji tvrdě poznamenala nedávná smrt někoho z nejbližších. Pokud se vás, bratři a sestry, něco takového týká, chtěl bych vás ubezpečit, že právě vy se potřebujete do betléma dívat nejvíce. Vždyť skrze Ježíše přichází Světlo, o kterém je psáno, že ho žádná temnota nedokáže pohltit (srov. Jan 1,5). Kéž tedy slovo o podivuhodném narození Spasitele posílí vaši víru, zažene chmurné myšlenky, rozezní duši chválami a dá vám při tom zakusit pokoj, který zvěstovali andělé.

Bude dobře, když kolem betléma neprojde nikdo z nás ve spěchu a bez modlitby. Bude dobře, když Vánoce nestrávíme výhradně u televize, cukroví a vybraného jídla. Bude dobře, když se narození Krista stane v následujících dnech součástí našich telefonátů a sms zpráv, předmětem osobních úvah a rozhovorů s přáteli. Půjdete-li na půlnoční mši svatou do senického kostela, rád se tam s vámi spojím v radostném zpěvu díků za všechny divy lásky, které Vánoce probouzejí. Budete-li slavit svátky jinde, přijměte alespoň touto cestou upřímné přání všeho dobrého, bezpečné plavby světem pod vedením betlémské hvězdy a pokud možno bezstarostný vstup do roku 2013.

Žehná vám otec Tomáš