Jmenování nových kardinálů

O minulém víkendu jste mohli v Římě zaznamenat tzv. konzistoř, při které papež František na závěr dvoudenní reflexe o rodině rozšířil sbor kardinálů o 19 svých bratří pocházejících z Evropy, Ameriky, Asie i Afriky. Přinášíme vám překlad dopisu, kterým se na ně při této příležitosti obrátil.

DOPIS PAPEŽE FRANTIŠKA TĚM, KTEŘÍ BUDOU UČINĚNI KARDINÁLY NA NADCHÁZEJÍCÍ KONZISTOŘI KONANÉ 22. ÚNORA

Milý Bratře,

v den, kdy se zveřejňuje tvoje jmenování stát se součástí sboru kardinálů, bych ti chtěl vyjádřit svůj vřelý pozdrav, stejně jako ujištění o své blízkosti a modlitbě. Doufám, že jako člen církve v Římě, „oděný silou a smýšlením Pána Ježíše“ (srv. Řím 13,14), mi můžeš pomoci s bratrskou působivostí v mé službě univerzální církvi.

Kardinálský purpur neznamená povýšení, poctu ani žádnou ozdobu: jde jednoduše o službu, která vyžaduje obsáhlejší pohled a širší srdce. A, jakkoli se to jeví paradoxní, tato schopnost vidět dál a milovat více univerzálně a s větší intenzitou, může být dosažena jedině následováním cesty Pánovy: tedy cesty ponížení a pokory ve snaze vzít na sebe podobu služebníka (srv. Fil 2,5-8). Proto, tě žádám a prosím, přijmi toto ustanovení se srdcem prostým a pokorným. A, i když bys to měl učinit s potěšením a radostí, udělej tak způsobem, jenž zůstane vzdálen jakémukoli vyjádření světskosti, jakékoli oslavě cizí evangelnímu duchu přísnosti, umírněnosti a chudoby.

Uvidíme se tedy spolu 20. února, kdy zahájíme dvoudenní reflexi na téma rodina. Já jsem ti stále k dispozici a prosím tě modli se a povzbuzuj k modlitbě za mne.

Ať ti Ježíš žehná a svatá Panna ať tě chrání.

S bratrským pozdravem,

Z Vatikánu, 12. ledna 2014

FRANTIŠEK