Je třeba rozvinout plachty

bible

Církev je loď, která s napjatými plachtami Pánova kříže pod vanutím Ducha svatého bezpečně pluje v tomto světě. Tento památný výrok sv. Ambrože (+397) nás může inspirovat k hlubšímu prožití nadcházející neděle.

Liturgický úryvek evangelia ze svátku Povýšení svatého Kříže přináší část soukromého rozhovoru mezi Ježíšem a významným židovským učitelem jménem Nikodém (J 3,13-17). Ježíš praví svému hostu: „Nikdo nevstoupil na nebesa, leč ten, který sestoupil z nebes, totiž Syn člověka.“ Tento výrok svou stavbou reaguje na vyznání, kterým Nikodém celý rozhovor otevřel: „Mistře, víme, že jsi učitel, který přišel od Boha. Neboť nikdo nemůže činit ta znamení, která činíš ty, není-li Bůh s ním.“ (J 3,2) Zdá se mi, že se v těchto větách setkává přirozená zkušenost lidská se zkušeností nebeskou. Obě se protínají tak, že ukazují na Krista – Učitele pravé víry, Cestu ustanovenou Bohem ke spáse světa.

Naše křesťanské náboženství je v celém svém rozsahu formováno posvátným znamením kříže – vzniklým ze spojení vertikály a horizontály. Na jedné straně je to náboženství zjevené a tedy přinášející přímo z nebes zkušenost božskou (jinak člověku nepřístupnou). Na druhou stranu jde ale také o náboženství, které staví na zkušenosti lidské, spolupracuje s rozumem a odpovídá na hluboké touhy lidského srdce. Není to krásné? Nebojme se přicházet k Ježíši se svými zkušenosti, otázkami a touhami. Vzdělávejme se v katechismu, abychom byli schopni pozvedat ve světě s hrdostí prapor své víry a nikdy neopustili loď církve, do které jsme byli přijati skrze křest.

____________________

AKTUÁLNĚ:

Milí přátelé, zdravím vás opět po týdnu z Bologne. Před několika dny jsem byl navštívit zdejší vyhlášenou tržnici. Co jiného také zbývá člověku, který si nemůže dovolit nakupovat v běžných obchodech v centru města. Pořídil jsem si za rozumnou cenu pár věcí běžné potřeby. Kromě toho mi padla do oka bílá orchidej. Je překrásná a v pokoji ozdobila můj „modlitební koutek“. Už jsem měl možnost pozorovat jedno ze zavřených poupat, které přes noc vykvetlo. Nepřehlížíme příliš často tyto přirozené divy kolem nás? A nepodceňujeme důležitost investic, které mají v životě estetický význam? Setkávání s krásou zušlechťuje duši. + OT

P1090494