Tržnice v chrámě

bible

„Nedělejte z domu mého Otce dům obchodu!“ Těmito slovy provází Ježíš prchající prodavače poté, co je předtím vlastníma rukama doslova vypráskal z vnějšího nádvoří jeruzalémského chrámu (Jan 2,13-22).

Incident, o kterém se rozepisují všichni čtyři evangelisté, se vryl učedníkům do paměti. A není divu. Tak rozčileného svého Mistra snad nikdy jindy neviděli. Chrámová stráž, která u případu zasahovala, měla dvě možnosti, jak si Ježíšovo počínání vysvětlit: buď jde o obyčejné výtržnictví, nebo o prorocké gesto. To první se k Ježíšově osobě naprosto nehodí. Vyšetřování se proto zaměřilo na druhou stopu. Proroci byli v Izraeli známí svou kritikou vnějškového kultu, kterému neodpovídal každodenní život věřících. Že lidé Ježíšovo gesto pochopili v tomto smyslu, dosvědčuje jejich otázka: „Jakým znamením nám prokážeš, že to smíš činit?“ (v.18)

I když by se Ježíš mohl prokázat jako pravý Boží vyslanec mnoha zázračnými znameními, odkazuje raději předem na své zmrtvýchvstání (vv. 19-22). On je přece někdo víc, než prorok. Žádný z proroků by se koneckonců neodvážil prohlásit Hospodinův chrám za dům svého Otce (v. 16).

Ježíšovo jednání z nedělního evangelia si můžete názorně představit asi tak, jako kdyby dnes přijel na Svatý Hostýn a začal tam na schodišti před bazilikou nekompromisně zavírat jeden krámek s pouťovými atrakcemi za druhým. Marně by mu majitelé mávali před očima svými živnostenskými listy. Marně by se překvapení zákazníci dožadovali, aby jim dovolil pořídit alespoň nějakou drobnost k posvěcení při mši svaté. Ptáte se, co to má znamenat? To je dobře. Nezapomeňte přitom přejít také k pokorné otázce: Co to má znamenat pro mě?  Právě tak je třeba číst Písmo svaté! Zcela novou radost pak můžete zakusit, když se začnete dělit o nalezenou biblickou inspiraci se svými blízkými.

____________________

OTEC TOMÁŠ AKTUÁLNĚ:

Milí přátelé, tento týden jsem prožil ve znamení domácího studia a odpustkových modliteb za duše v očistci. Objevil jsem tak naši klášterní kryptu, která se nachází přímo pod kaplí s hrobem svatého Dominika. Z dalších událostí stojí za zmínku zahájení topné sezóny. Je to velmi poznat, neboť teplota v mém pokoji, která dosud důvěrně připomínala senickou faru před výměnou kotle, stoupla rázem o šest stupňů. Nejsem na takový komfort vůbec zvyklý. +OT