Raduj se, Neposkvrněná

bible

Nejen u nás, ale také v Itálii, katolická církev zpívá Matce Páně: „Celá krásná jsi, o Maria, a poskvrna prvního hříchu nikdy se tě nedotkla“. Zastavme se chvíli nad slovem poskvrna.

Hřích je vždy skutečnost duchovní. My, ubozí lidé, ponoření do věci hmotných, nenacházíme vhodná slova pro vyjádření věcí duchovních.  Nezbývá nám tedy nic jiného, než použít nějakou metaforu, nějaké hmotné přirovnání. Co tedy máme na mysli, když mluvíme o „poskvrně hříchu“? Tímto slovem vyjadřujeme přetrvávající odvrácení člověka od Boha, které je následkem hříchu. Každým hříchem člověk schází z cesty, která vede k Bohu. On je cílem našeho života. K němu máme být svým srdcem stále nasměrováni. Hříchem člověk říká Bohu: Nezlob se, ale nejsi pro mě v tuto chvíli na prvním místě, chci běžet za něčím jiným. Samotný hříšný skutek odvane čas, ale toto odvrácení duše od Boha, toho vyšinutí ze správné duchovní rovnováhy, tato ztráta orientace zůstává. Proto mluvíme o poskvrně hříchu, a to i po velmi dlouhé době od chvíle, kdy došlo k provinění. Jak zlý a nešťastný je to stav! Člověk, který ztratil z očí Boha, ztratil sám sebe a pokud se k Bohu včas neobrátí, může být dokonce ztracen na věky. O Maria, Neposkvrněná Matko, oroduj za nás, kteří se k Tobě utíkáme.

Pondělní slavnost Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu (8.12.) je doporučeným svátkem, který máme dle možností slavit jako neděli. V Itálii jde dokonce o státem uznaný den pracovního klidu. Tato slavnost nás zve, abychom se společně radovali z vnitřní krásy Mariiny, neboť v ní září velkolepost Božího díla a krása jeho milosti. Ne nadarmo zdraví anděl Gabriel „milostiplnou“ nazaretskou dívku řeckým slovem „chaire“ = RADUJ SE! (Lk 1,28)

____________________

OTEC TOMÁŠ AKTUÁLNĚ:

Milí přátelé, prodloužený adventní víkend, který vznikl spojením neděle se svátkem Neposkvrněné Panny Marie trávím mimo Boloňu, na návštěvě u přátel, které jsem poznal před sedmi lety v době svého předchozího pobytu v Římě. Tehdy jsem se na Vánoce, ani Velikonoce domů nevracel. Pomáhal jsem ve farnostech severoitalské diecéze Ferrara. Je hezké, že si to ještě pamatují i někteří tamní věřící, takže se mám při dnešní návštěvě na koho těšit. Ke své práci se vrátím v úterý. +OT