Proti farmakologickým potratům

Společný hlas pozvedají v těchto dnech podle příkladu biskupů také někteří vyučující na teologické fakultě v Olomouci. Text jejich protestního dopisu, zaslaného ministru zdravotnictví ČR, najdete v pokračování této zprávy.

Vážený pane ministře,

dovolte, abychom se na Vás obrátili s naším smutkem a hlubokým znepokojením, které pramení z projevů vstřícného postoje státních orgánů spadajících do Vaší kompetence vůči potratovému prostředku Mifegyne (RU 486).

Snažíme se mít na paměti složitost rezortu, který už pár let zodpovědně řídíte. Vzpomínáme si, že jste zvládl se ctí reagovat na hrozbu hromadného odchodu lékařů z českých nemocnic, stejně jako na bezprecedentní rizika spojená s jedovatým alkoholem v distribuční síti obchodníků s lihovinami. Tento poslední případ stál – jak známo – život a zdraví desítky našich spoluobčanů, takže razantní postup Ministerstva zdravotnictví, které se nebálo ani významných ekonomických ztrát, zůstane v paměti rozumných lidí jako příklad duchapřítomného zásahu současné vlády ve prospěch společného dobra.

Jak je možné, že požadavek na vpuštění jedovatého „léku“ pro nenarozené děti do českých nemocnic, nevnímáte se stejnou jasnozřivostí? Copak zde není ve velkém ohrožen život a zdraví občanů? Bude-li registrace úspěšná, nenabídne nastávajícím rodičům a zdravotnickým zařízením nic jiného než legální možnost vysoce praktického způsobu likvidace nežádoucích potomků. Argument, že jde o menší zlo v nezvratných případech, není v tomto případě přesvědčivý. V konečném důsledku se obrací proti těhotným ženám (o jejich dětech, a tím i společnosti, ani nemluvě). Slyšeli jsme Vás tvrdit, že byste nechtěl vypadat jako podporovatel potratů a že se těšíte z klesajícího trendu v jejich statistikách. To je velmi pěkné, ale skutečně si myslíte, že dostupnost drastických abortivních „léků“ použitelných ještě v 9. týdnu těhotenství, nebude mít v České republice za následek zvyšování počtu těchto zoufalých skutků? Dovolte, abychom o tom pochybovali. S důvěrou ve Vaši lidskou zralost Vás zdraví

členové pedagogického sboru CMTF UP

V Olomouci dne 6. února 2013