Veřejná prezentace obrazu

Velikonoční pondělí se letos neslo v duchu radosti z milosrdenství našeho Boha, který v Ježíši Kristu vytrvale nabízí hříšníkům možnost obrácení a východiska z vnitřní bídy, kterou jim působí souhlas se zlem. Vydatnou inspirací se přitom stal nový obraz patronky farnosti. V dalším textu vám nabízíme krátké ohlédnutí za dnešní prezentací díla.

Účastníci různého věku zaplnili dopoledne prakticky celou místnost farní kanceláře. Nejprve si vyslechli osobní postřehy faráře k poselství obrazu a následně došlo na otázky, které pro vás srhnujeme:

  • Na dotaz, proč mají snímky v první polovině obrazu – zachycující život Maří Magdaleny před obrácením – světlé až bílé pozadí, poznamenal otec Tomáš, že tak lépe vyniká kontrast s jejich opáleným okrajem a barevným řešením základové desky, tj. kontrast zachycující dramatičnost scény, oproti pokojnému charakteru druhé poloviny obrazu (po obrácení).
  • Dále se lidé ptali, proč je první fotografie jakoby nedodělaná. Záměrné přesvětlení zde podle mínění kněze dokresluje celkově provokativní vyznění tváře hříchem nakaženého člověka. Také by se to ale dalo – podle názoru jednoho z pozorovatelů obrazu – pochopit jako znamení nedospělosti dívky, které kouká „čert“ z očí, tj. úkol pro každého jednotlivce (potažmo vychovatele) zvládnout s Boží pomocí zlo, které se v nás skrývá.
  • Na zvláštní dotaz, zda postava zachycená na fotografiích je sama autorka byla odpověď velmi jednoduchá: ne.
  • Dotaz na cudnost obrazu zazněl v této podobě: Proč není postava na obraze v pravé části scény více zahalená? Dle mého mínění – zněla odpověď faráře – jde o vhodné a jemné zdůraznění, že obraz zachycuje hluboké, niterné skutečnosti, odhaluje dění v duši.
  • Další dotaz: A není to riskantní vzhledem k nahodilým návštěvníkům kanceláře, kteří nedostanou k obrazu komentář? V tomto momentu se ozvalo několik nesouhlasných reakcí z publika. Kněz k tomu řekl jednoduše: „Uvidíme. V každém případě ten, kdo se nad obrazem bude podivovat, může se přece někde zeptat na vysvětlení. Proto je dobře, abyste vy, farníci, toto dílo a jeho smysl znali.“
  • V závěru prohlídky se pozornost přítomných zaměřila na tajemnou skvrnu ve tváři Sv. Maří a také zaznělo několik pochvalných slov na adresu tvůrců obrazu. Jedna z přítomných žen, která se prý vyvolávání fotografií věnovala dlouhá léta, o nich prohlásila: „Jsou to profesionálové“.
  • Kouzelná byla prostá reakce malé Johanky (dítě předškolního věku), která se spontánně rozhodla hájit um autorky vzhledem k fotografii se skvrnou: „To nebyla její vina, že se to nepovedlo. Byl to první pokus.“ Právě tento nezamýšlený „kaz“ má ale při výkladu obrazu své pevné místo a vede pozorného diváka k závěru, že při tvorbě spolupůsobila Boží prozřetelnost.

Autoři obrazu se na poslední chvíli z účasti na dnešním setkání s farníky omluvili kvůli kalamitní sněhové nadílce v jejich vesnici nedaleko Kroměříže. Jistě však není všem dnům konec.