Slavíme Květnou neděli

Program bohoslužeb, nabídku pobožností a dalších pozvánek pro dobré prožití Svatého týdne a zvláště velikonočního Tridua najdete v rubrice „Velikonoce“.

Květná neděle 2012 se zapíše do kroniky jako den, kdy byl zahájen zkušební provoz webových stránek naší farnosti. Dovolte, abych vyjádřil naději, že farní web přinese v budoucnu mnoho dobrého nejen pro usnadnění komunikace mezi námi, ale také pro dílo evangelizace v naší obci.

Návštěvy nemocných proběhnou tentokrát mimořádně v úterý. Zájemci o velikonoční zpověď, kteří nedojdou do kostela, ať se mi co nejdříve telefonicky ozvou.

Nejzazší termín předání přihlášky k biřmování je při zahájení přípravy v týdnu po Velikonocích. Času tedy už moc nezbývá. Lístky s přihláškami, které jste původně dostali domů už v únoru, leží vzadu na stolku. Vzhledem k dlouhé době na rozmyšlenou nepovažuji za správné brát ohledy na opozdilce, kteří budou chtít bez vážné omluvy naskočit do rozjetého vlaku.

Úmysly sbírek o svátcích jsou tradiční. O velikonoční neděli se v celé arcidiecézi koná sbírka na kněžský seminář. V sobotu bude u Božího hrobu pokladnička na dary pro podporu křesťanských svatých míst v Izraeli. Z kněžského semináře jsme při této příležitosti dostali následující pozdrav:

Drazí věřící olomoucké arcidiecéze!

Na Zelený čtvrtek si připomínáme den ustanovení svátosti Eucharistie a svátostného kněžství. Kněží se svými biskupy obnovují v katedrále při ranní mši svaté spojené se svěcením olejů své kněžské sliby a děkují Bohu za dar kněžského povolání. Otec arcibiskup v pastýřském listu k Novému roku děkoval všem, kdo se v rodinách, ve farnostech a při děkanátních poutích modlí za nová kněžská povolání, a současně vybídl mladé muže k přemýšlení o své životní cestě a úvaze, zda Bůh nevolá také je ke kněžství. Ti, kteří se rozhodli odpovědět na Boží hlas a vydali se na cestu za ním, připravují se prohlubováním přátelství s Kristem, modlitbou a studiem v Arcibiskupském kněžském semináři v Olomouci.

Bohoslovci kněžského semináře děkují všem, kdo je podpoří při letošní sbírce o slavnosti Zmrtvýchvstání Páně a představení rovněž vyjadřují vděčnost těm, kteří finančně pomáhají při náročné údržbě a opravách seminárních budov. V uplynulém roce byla dokončena oprava části kněžského semináře pro ubytování studentů Leopoldina. V době letních prázdnin musíme opravit část průčelí kněžského semináře, protože padající omítka ohrožuje chodce. Na ty, kdo pomáhají bohoslovcům hmotně i duchovně, pamatujeme v modlitbách i při slavení mší svatých.

Za bohoslovce a představené kněžského semináře v Olomouci Vás srdečně zdraví

P. Antonín Štefek, rektor

P.S. Kromě velikonoční sbírky je možné přispět na kněžský seminář přímo na účet AKS. Číslo účtu: 1804793389/0800, variabilní symbol: 2011