Sváteční zamyšlení

Stojím v Olomouci na Horním náměstí. Okolo mne je spousta lidí, kteří jedí vybrané lahůdky a zapíjejí to punčem. Prochází se mezi stánky a ve veselosti a (pravděpodobně také) nevědomosti zde tráví svůj čas.

Nacházíme se ve 21. století. Máme velké technické i osobní možnosti. Avšak ve všeobecném shonu jsme zapomněli na jednu pro někoho malou, pro jiného zásadní, avšak celkem důležitou věc. A to, že podstata Vánoc nespočívá v množství dárků, které dostaneme či kolik druhů jídla může nabídnout náš štědrovečerní stůl. To je sice také součást svátků, ale podstata se nachází jinde.

Hlavním aspektem, který dodává Vánocům pravý smysl, je přijetí radosti z Kristova narození do našeho srdce a její předání v podobě lásky naším bratřím a sestrám. Ano, toto je ten největší dar, jaký může každý z nás o těchto svátcích obdržet. Možná to zní málo romanticky a reálně, ale zde je absolutní vrchol. Vždyť i Bůh poslal svého syna na naši zem dobrovolně a s nesmírnou láskou, kterou chová ke každému z nás.

Přijetí zvěsti o Pánově narození nám dodá do života jiný rozměr a změní náš šedivý každodenní život v radostnou pouť, naplněnou silou Ducha svatého.

Přeji nám všem, abychom nezůstali pouze u hmotných věcí, ale abychom zakusili Boží lásku v našich srdcích. Vždyť i svatý Pavel píše svým druhům: „Radujte se stále v Pánu, opakuji: radujte se!“ (Flp 4,4)

Ať tedy oslava příchodu Božího Syna do lůna lidské rodiny provoní Váš dům pravou vánoční radostí.

Josef Rozsypal ml.