Zlo stejnou mincí nepřemůžeš

bible

Nadcházející neděle přináší úryvek evangelia s podobenstvím o zlých vinařích (Mt 21,33-43). Příběh, který Ježíš vypráví, bere dech. Prezentuje totiž zlo v akci. Je jako vystřižený z mafiánské kroniky a točí se kolem závisti, spiknutí, opakovaných loupežných vražd a zneužité důvěry.

Vyvrcholením Ježíšovy řeči je otázka, kterou by si měl položit každý pozorný posluchač: „Když nyní přijde majitel vinice, co udělá těm vinařům?“ (v.40) Zkusme se nad tím skutečně zamyslet a navrhněme Kristu svoji odpověď. Potom ji konfrontujme s odpovědí farizeů. Ti, řekli v duchu starozákonní spravedlnosti: „Zlé bez milosti zahubí a vinici pronajme jiným vinařům, kteří mu budou odvádět výnos v určený čas.“ (v.41) Ježíš dobře ví, že jejich odpověď je biblicky přesná (podle zákona oko za oko, zub za zub). Přesto ji nechválí, neboť on přišel lidem ukázat mnohem dokonalejší cestu: „Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi.“ (Mt 5,39) O co se jedná pochopíme lépe na aktuálním příkladu. Většina z nás jistě zaregistrovala úděsnou zprávu o kruté veřejné popravě nevinného amerického novináře Jamese Foleyho, zadržovaného na území ISIL. Tajné služby Spojených států FBI už prý znají totožnost vraha. Pokud se jim ho někdy podaří zatknout a postavit před soud, je pravděpodobné, že bude odsouzen k trestu smrti. Může být takový scénář podle vás správný? Ježíš na to farizeům přímo neodpověděl. Odpovídá však stále ústy svých učedníků, mezi něž patří i nešťastní rodiče Foleyovi. Ti na otázku, zda jsou ochotni vrahovi svého syna odpustit, řekli: „Teď ne. Ale víme, že jednou to budeme muset udělat.“ Kdo naopak dává přednost jednodušší odpovědi farizeů, ten zatím nemá Ježíšova ducha (srv. Lk 9,54-56).

____________________

AKTUÁLNĚ:

Milí přátelé, v měsíci říjnu začínají přednášky na teologické fakultě v Bologni. Jako absolvent jiné školy budu muset složit celkem čtyři doplňkové zkoušky dle vlastního výběru. Na první semestr jsem si tak zapsal dva předměty: jeden se bude věnovat výkladu Starého zákona, druhý základním pojmům morální teologie. Na komunální volby do Senice bohužel nepřijedu, protože jsem se právě vrátil z neodkladné cesty domů kvůli pohřbu své babičky. Přeji vám šťastnou volbu při výběru kandidátů do zastupitelstva. Zároveň bych vás chtěl povzbudit, abyste překonali šířící se nezájem o věci veřejné. Zastupitelům je třeba jejich odpovědnost různými způsoby aktivně připomínat. V neposlední řadě i pochvalou za dobře odvedenou práci, na což bývají naše obce obvykle dost skoupé. +OT