Svatba je připravena

bible

Matoušova verze podobenství o hostině, kterou uslyšíme při nedělní mši svaté (Mt 22,1-14) se v souvislosti s neochotou většiny židů uvěřit Ježíšovu slovu zmiňuje o zničení „jejich města“ Jeruzaléma. (v.7) Centrální výpověď však zní: „Svatba je připravena.“ (v.8)

Je třeba si uvědomit, že dnešní evangelium obsahuje krásný příslib. Bůh nás předchází svou láskou. Úkoluje mnohé služebníky, aby pracovali na našem štěstí. Nebeská svatba je připravena bez našeho přičinění. Jsou promyšleny i ty nejmenší detaily díla spásy. S trochou fantazie můžeme říci se sv. Terezií, že andělé už naladili i hudební nástroje. Ale to všechno – včetně Ježíšovy oběti na Kříži – může být pro konkrétní jednotlivce nakonec zbytečné. Zmíněné riziko se týká každého z nás, a proto není divu, že nás církev ve svých modlitbách učí prosit o přímluvu různé světce, abychom i my byli jednou shledáni hodnými zaslíbení Kristových. Nejčastěji se takto obracíme k Panně Marii a svatému Josefovi. Můžeme ale jistě učinit totéž i s našimi osobními nebo zemskými patrony. To všechno jsou totiž lidé, kteří se už v nebi těší z probíhajícího svatebního veselí a mohou nám pomáhat. V souvislosti se svátečním oděvem, který je v evangeliu na královské svatbě požadován, doporučuji pro inspiraci nalistovat verše z Knihy Zjevení: „Radujme se a vzdejme Bohu chválu; přišel den svatby Beránkovy; jeho choť se připravila a byl jí dán zářivě čistý kment, aby se jím oděla. Tím kmentem jsou spravedlivé skutky svatých (tj. věřících).“ (Zj 19,7-8)

________________________

AKTUÁLNĚ:

V naší klášterní komunitě u sv. Dominika jsme v těchto dnech prožili skutečnou předzvěst nebeské radosti při mši svaté s věčnými sliby řeholního bratra jménem Fábio. Taková liturgie se koná výslovně před očima nebeských zástupů, které prosíme o přímluvu za zpěvu litanií. Až uslyšíte, že rok 2015 bude na přání papeže rokem zasvěceného života, nedivte se. Všichni muži a ženy – zasvěcení Bohu skrze sliby chudoby, panenství a poslušnosti – jsou pro nás dalším z velkých darů Boží lásky. Běda, kdyby vymizeli. Svým svobodným životem uprostřed světa totiž připomínají, že pozvání na nebeskou hostinu stojí za to, abychom je zařadili na první místo v žebříčku svých priorit. +OT