Blahoslavený papež Pavel VI.

Věřící shromáždění na náměstí sv. Petra ve Vatikánu prožili dnes při mši svaté, kterou bylo slavnostně uzavřeno první kolo jednání biskupské synody o rodině, blahořečení papeže Pavla VI. (+1978). Jeho liturgická památka bude od této chvíle v katolické církvi slavena 26. září.

Pavel VI., rodným jménem Giovanni Montini, byl do úřadu nástupce svatého Petra povolán v roce 1963. Jeho prvním úkolem bylo tedy dotáhnout do šťastného konce Druhý Vatikánský koncil a následně bdít nad uskutečňováním nutných církevních reforem. Pavel VI. je znám jako pastýř zvláště citlivý k palčivým sociálním otázkám, svědek úcty k předávání lidského života i jako neúnavný apoštol evangelia, který zahájil novodobou éru papežských cest po světě. Při návštěvě Svaté země se objal na znamení pokoje s pravoslavným patriarchou Athenagorasem I. (1964). Při návštěvě Filipín byl napaden psychicky nemocným člověkem s nožem v ruce. Na tuto událost ukazuje také relikviář přinesený při obřadu blahořečení k oltáři. V umělecky zpracované schránce je umístěn nátělník potřísněný krví papeže Montiniho.

Tímto atakem však utrpení Pavla VI. vyčerpáno nebylo. Za jeho vlády, která se vyznačovala příkladnou osobní svatostí, se v církvi strhla lavina odchodů z řad kněží a zasvěcených osob. Tisíce žádostí o propuštění z duchovního stavu se vršily na stole kompetentních vatikánských úřadů, a nově blahoslavený papež tak musel vést svěřené společenství v době hluboké krize víry. Zatímco na západ od našich hranic probíhala vlna společenských nepokojů, která se v roce 1968 postavila proti všem tradičním autoritám i morálním pravidlům, Československo bylo svědkem invaze vojsk Varšavské smlouvy a následné protestní manifestace Jana Palacha v Praze. Pavel VI. sovětskou okupaci naší země otevřeně odsoudil a o Palachově zoufalém činu prohlásil: „Nemůžeme schvalovat způsob, ale musíme pečlivě uchovávat jeho poselství.“

Ve chvíli, kdy současný papež František děkoval dnes při beatifikační mši v kázání svému předchůdci za jeho službu pro Boží království, ozval se na náměstí opakovaný a vřelý aplaus. Připojme se k němu i my a pracujme s opravdovým nasazením na pokojnějším a spravedlivějším soužití všech členů rodiny lidstva.